top of page
Sök
  • Grästorp Energi

Läget på elmarknaden mars 2016

Elmarknaden just nu                                         2016-03-04


Prisutvecklingen


Rörliga priser Det rörliga priset har varit lågt under vintern. Den hydrologiska balansen, d v s reserverna i våra vattenmagasin ligger något under det normala. Vind och temperatur har orsakat en del korta, men dramatiska prissvängningar, som dock inte har påverkat prisbilden över tid nämnvärt.


Läget på elmarknaden speglas ganska väl av priskurvan för det rörliga spotpriset (elområde Stockholm). Som synes nedan har priserna legat på låga nivåer med undantag för ett antal tillfälliga växlingar i temperatur och vind.


Fasta priser Trots att de fasta priserna har fortsatt ner under vintern är det dyrare än att ha ett rörligt pris. Prisjämförelsen i nedanstående diagram visar att det under alla månader de senaste fyra åren alltid har varit billigare att välja ett rörligt pris.

Men med dagens prisnivåer är ett fast elpris väl värt att fundera på. Priserna är fortsatt låga även för längre avtal. Ett bra tillfälle att säkra sin kostnadsbild till en mycket låg riskpremie enligt många bedömare på marknaden.


Prisskillnader mellan olika elområden Hittills under 2016 kan vi konstatera att skillnaden mellan elområde 1 i norr och elområde 4 i söder i snitt ligger på 1,7 öre/kWh.


Kundernas val av elavtal Trenden mot rörligt elpris fortsätter, andelen som valt rörligt pris är uppe i ca 45%. Andelen utan avtal minskar (nedan benämnt ”Tillsvidarepris”).


Sammanfattning Priserna för de längre elavtalen fortsätter att vara riktigt låga. Rörligt pris ser inte ut att skjuta i höjden på kort eller medellång sikt. Men vill man trots allt ha koll på sitt elpris är det nu ovanligt gynnsamt att välja ett länge avtal med fast elpris. Just nu ligger priserna för såväl kortare som längre elavtal på förmånliga nivåer. Har man möjlighet är det ett bra läge att se över sitt elavtal.



Bookmark the permalink.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Avbrott i Flo och Vänersnäs 2 april UPPDATERAD 13.58

Vädret fortsätter att ställa till det för oss. För närvarande har vi störningar i elleveransen i Flo och södra delarna av Vänersnäs. Felsökning pågår. UPPODATERING 15.38: Det är fortfarande bekymmer m

Driftstörning Flakeberg 2 april UPPDATERAD 10.51

Vi har för närvarande en driftstörning i Flakeberg, vilket även påverkar Ulvstorp, Hyringa och Fridhem. Felsökning pågår, och vi hoppas att felet snart är avhjälpt. UPPDATERING 10.51: Nu skall alla be

Avbrott fredag 23 februari

Vinden ställer till det för oss. Vi har för närvarande avbrott i flera av våra områden, bl.a. Flakeberg, Sparlösa, Ulvstorp och Slädene. Montörerna jobbar för fullt med att återställa och se till att

bottom of page