top of page
Sök
  • Grästorp Energi

Blinkningar i nätet?

Vi vill gärna informera om de irriterande blink som emellanåt uppträder framför allt i den norra delen av vårt elnät, och då företrädesvis i den del som vetter mot Dättern/Vänern.


Just nu finns onormalt stora flockar av stor sjöfågel på området runt Dättern. Fåglarna flyger in över åkrarna för att äta av de grödor som lantbrukarna serverar och flyger sedan tillbaka till sina domäner vid Dättern. I dessa flygningar så är det inte alltid som de parerar för våra ledningar utan flyger in i dessa. Då kan en kortslutning uppstå som gör att elnätet löser ut.

Elnätet kopplar automatiskt igång driften efter ett antal millisekunder. Kvarstår felet löser det ut igen för att prova på en återinkoppling igen efter ett antal sekunder. Ett tredje försök sker efter någon minut och är felet fortfarande kvar så får en av våra montörer leta fel och sköta återinkopplingen manuellt.

Det är dessa automatiska återinkopplingar som gör att man upplever blink i nätet. Dessa sker varje gång som en fågel flyger in i ledningarna vilket kan förekomma några gånger under en och samma timma.


Rent elektriskt så sker ingen spänningshöjning så det är ingen fara för elektrisk utrustning då den ska vara tillverkad för att klara av- och påslag.


Grästorp Energi gör de åtgärder som man kan för att reducera dessa kollisioner. Alla dessa åtgärder är mycket kostsamma, tyvärr. Det vi vet är att fågelkolonierna brukar flytta på sig. Alltså kan detta fel finnas på en annan del av nätet till våren.


Har ni frågor kan ni maila dessa till: kundtjanst@grastorpenergi.se


Hälsar gör

Grästorp Energi

68 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Avbrott i Flo och Vänersnäs 2 april UPPDATERAD 13.58

Vädret fortsätter att ställa till det för oss. För närvarande har vi störningar i elleveransen i Flo och södra delarna av Vänersnäs. Felsökning pågår. UPPODATERING 15.38: Det är fortfarande bekymmer m

Driftstörning Flakeberg 2 april UPPDATERAD 10.51

Vi har för närvarande en driftstörning i Flakeberg, vilket även påverkar Ulvstorp, Hyringa och Fridhem. Felsökning pågår, och vi hoppas att felet snart är avhjälpt. UPPDATERING 10.51: Nu skall alla be

Avbrott fredag 23 februari

Vinden ställer till det för oss. Vi har för närvarande avbrott i flera av våra områden, bl.a. Flakeberg, Sparlösa, Ulvstorp och Slädene. Montörerna jobbar för fullt med att återställa och se till att

bottom of page