top of page
Sök
  • Grästorp Energi

Årlig debitering av elsäkerhetsavgift m.fl.

På fakturan som skickas till dig under mars månad, kommer den årliga debiteringen av diverse myndighetsavgifter att ske. Det gäller avgifter för elsäkerhet, elberedskap och nätövervakning.

De här tre avgifterna finansierar olika delar av statens verksamhet inom elområdet. Avgifterna är beslutade av riksdag och regering.


Elsäkerhetsavgiften (9,50 kronor per elabonnemang) finansierar Elsäkerhetsverkets arbete. Elsäkerhetsverket arbetar för att förebygga att människor och egendom skadas av el. Vi arbetar också för att elektriska apparater och elinstallationer är konstruerade samt utförda på ett sådant sätt att de inte stör utrustning för radio- och telekommunikation eller andra apparater.


Elberedskapsavgiften (45 kronor per elabonnemang och år) finansierar delar av Svenska Kraftnäts arbete. Svenska Kraftnät är ett statligt affärsverk som sköter stamnätet för elkraft, vilket omfattar landets 200 kV- och 400 kV-ledningar med stationer, utlandsförbindelser med mera. Till uppgifterna hör att ansvara för att elsystemet är i balans och att dess anläggningar samverkar driftsäkert, så kallat systemansvar. Deras mål är att erbjuda säker, effektiv och miljöanpassad överföring av el på stamnätet, främja en öppen nordisk elmarknad med konkurrens, utöva systemansvaret kostnadseffektivt samt verka för en robust och flexibel elförsörjning vid kris och krig.


Nätövervakningsavgiften (3 kronor per elabonnemang och år). Den finansierar delar av Energimarknadsinspektionens arbete.


Samtliga avgifter är belagda med moms .


Ovanstående gäller dig som är nätkund hos oss, är du endast elhandelskund hos Grästorp Energi så debiteras du dessa avgifter i stället av ditt nätbolag.


Bookmark the permalink.

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Avbrott i Flo och Vänersnäs 2 april UPPDATERAD 13.58

Vädret fortsätter att ställa till det för oss. För närvarande har vi störningar i elleveransen i Flo och södra delarna av Vänersnäs. Felsökning pågår. UPPODATERING 15.38: Det är fortfarande bekymmer m

Driftstörning Flakeberg 2 april UPPDATERAD 10.51

Vi har för närvarande en driftstörning i Flakeberg, vilket även påverkar Ulvstorp, Hyringa och Fridhem. Felsökning pågår, och vi hoppas att felet snart är avhjälpt. UPPDATERING 10.51: Nu skall alla be

Avbrott fredag 23 februari

Vinden ställer till det för oss. Vi har för närvarande avbrott i flera av våra områden, bl.a. Flakeberg, Sparlösa, Ulvstorp och Slädene. Montörerna jobbar för fullt med att återställa och se till att

bottom of page