Sök
  • Grästorp Energi

Varning för oseriösa elhandelsföretag

Nedanstående text är hämtad från bloggen på Elmarknadsinspektionens hemsida . (http://www.ei.se/sv/elpriskollen1/blogg/arkiv/2016/2/varning-for-oseriosa-elhandelsforetag)


Den senaste tiden har både Energimarknadsbyrån och Konsumentverket fått klagomål mot elhandelsföretag som utan att ha ett giltigt avtal skickar fakturor på saker de inte har rätt att ta betalt för. Enligt klagomålen följs inte heller ångerrättsreglerna.


Det gäller bland annat krav på kostnader för kommunikation med konsumenten trots att denne inte blivit kund hos företaget.  Det gäller även krav på förskottsbetalning av el, trots att det är olagligt.


Enligt klagomålen vägrar företaget även konsumenter att ångra eventuella avtal, trots att det finns lagregler om 14 dagars ångerrätt.


Om du får ett krav från ett företag du inte känner till att du är kund hos bör du bestrida kravet.


Det är företaget som har bevisbördan för att det finns ett avtal mellan dig och företaget.

Du kan kontakta ditt elnätsföretag för att höra efter om ett byte av elhandelsföretag anmälts till dem. Om ett byte anmälts trots att du inte begärt det bör du även kontakta ditt nuvarande elhandelsföretag.

Vid eventuell tvist kan du som konsument begära att ditt enskilda fall prövas i Allmänna reklamationsnämnden eller i domstol.

Om du drabbats av företag som har oseriösa försäljningsmetoder kan du anmäla det till Konsumentverket.

Om du fått krav på förskottsbetalning av el kan du anmäla det till oss på Energimarknadsinspektionen.


För mer råd och upplysning kring elavtal kan du även ställa frågor till Energimarknadsbyrån. Det kan du göra skriftligt via den här länken eller genom att ringa på tel 08-522 78 950 under vardagar mellan 9.00-12.00.Bookmark the permalink.

2 visningar

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER