Att tänka på vid val av avtal

Det finns idag en uppsjö av olika elavtal på marknaden. De kan i huvudsak indelas i två kategorier; Rörligt eller Fast pris. Oavsett vilken typ har du har eller väljer så är det viktigt att veta vad de finns för olika för- och/eller nackdelar med respektive avtalsform. Vi har listat en del generella skillnader nedan;

För- och nackdelar;

Rörligt pris;

+                                                                                  –

Följer marknaden nedåt                                      Följer marknaden uppåt

Lägst pris sett över tid                                          Oftast dyrare vintertid

 

Fast pris;

+                                                                                 –

Följer inte marknaden uppåt                            Följer inte marknaden nedåt

Du vet ditt elpris för den valda perioden       Bunden till avtal/leverantör

 

Många gör jämförelsen med fast eller rörlig ränta på ett banklån. Det är dock en jämförelse som kan halta betydligt, eftersom ett banklån ofta har samma eller t.o.m. lägre belopp att beräkna räntan på vid varje tillfälle, medan en elförbrukning kan variera väldigt kraftigt över året.

En villägare med direktverkande el kan förbruka upp emot 70 % av sin totala årsförbrukning under 4-5 månader på vintern, vilket gör att men med ett Fastprisavtal slipper obehagliga överraskningar. En lägenhetskund (utan elvärme) har å andra sidan en relativt låg och jämn förbrukning över året vilket gör att ett rörligt pris förmodligen ger bäst totalkostnad sett över en längre period.

 

Utöver de traditionella avtalen med fast eller rörligt pris så finns det en del varianter på dessa.

Vi kan t.ex. erbjuda 50/50-avtal, vilket innebär att man låser halva sin förbrukning till ett fast pris, medan den andra halvan har rörligt pris.
Vi erbjuder även Medelprisavtal, en trygg och bekväm avtalsform där vi prissäkrar din årsförbrukning under april, maj och juni. Det framräknade avtalspriset  går i leverans den 1 juli och gäller sedan i 12 månader, och byts sedan till ett nytt avtalspris baserad på de prissäkringar vi återigen gjort under maj-juni. Det är alltså en avtalsform där du alltid har ett  1-årsavtal och som rullar på så länge du själv vill. Ett väldigt bekvämt avtal för dig som vill ha trygghet utan att behöva välja med jämna mellanrum.

Comments are closed.